Veel ondernemers zijn zich in deze tijd van economisch hoogtij niet meer echt bewust van het debiteurenrisico. Dus het risico dat er is als je een aantal facturen uit hebt staan bij klanten. Het kan namelijk gebeuren dat één of meer van de klanten te laat of erger nog helemaal niet betalen. Bijvoorbeeld doordat ze financieel niet in staat zijn de factuur te betalen. Eén van die zaken die veel ondernemers nu niet doen, maar wat wel veel leed kan voorkomen is de credit check. Hiermee krijg je inzicht in de financiële situatie van je klant of prospect en weet je dus ook beter of deze partij in staat is je facturen op tijd te betalen.
Hoe doe je de credit check?
Er zijn twee manieren om dit financiële inzicht te krijgen in je klant of prospect. Je kunt dit zelf doen of je kunt het laten doen door een partij die daarin gespecialiseerd is. Zij doen dan de analyse voor je en krijg je dat in een overzichtelijk rapport opgeleverd met daarin ook een eindconclusie over de kredietwaardigheid van deze partij. Als je een credit check zelf gaat doen dan is het meest handig om informatie op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Een rechtspersoon is namelijk verplicht om ieder jaar de jaarrekening te deponeren. Het analyseren van deze jaarrekening kan een goed beeld geven van de kredietwaardigheid. Naast dit kan je ook wat google speurwerk doen van het betreffende bedrijf om van daaruit te kijken of je signalen tegenkomt die maken dat je extra alert moet zijn. Als je twijfels hebt aan de kredietwaardigheid dan kan je bijvoorbeeld bedingen dat de betreffende klant vooraf gaat betalen. Of je kunt ervoor kiezen om wekelijks te factureren om zodoende het risico kleiner te maken.
Waar kijk ik naar als ik zelf de credit check doe?
Als je via de Kamer van Koophandel de jaarrekening van een prospect hebt gedownload dan is het meest logisch om eerst te kijken naar de balans. Op de balans zie je de bezittingen van het bedrijf en aan de andere kant zie je vervolgens hoe deze bezittingen zijn gefinancierd. Bij een gezond bedrijf is een groot deel met eigen vermogen gefinancierd. Waar je ongeveer vanuit kunt gaan is dat 30% van het totale vermogen eigen vermogen is voor een gezonde vermogenspositie. Kijk ook goed of er voldoende liquide middelen en debiteuren zijn om de kortlopende schulden mee te kunnen betalen. je weet dan dat er op korte termijn geen betalingsproblemen ontstaan en dat ook jouw facturen voldaan kunnen worden. Ook de winstgevendheid is natuurlijk belangrijk.